Financiële Crisis 2021 - Hoe Zorg Je Voor Stabiliteit Tijdens "The Great Reset" en Voorkom Je Geldzorgen

Abonneer je op mijn YouTube Kanaal

Deze video gaat over geld en financien. En wat te doen in deze situatie waar we nu inzitten, met de grote reset en economische crisis die eraan komt, of waar we eigenlijk al een beetje inzitten maar wat gemaskeerd wordt door de overheid.

Je hoort over steun en herstelpakketten vanuit de overheid. En dat lijkt leuk.

Maar je moet hierbij de big picture in de gaten houden.

Geld is niet GRATIS.

Het komt bij iemand vandaan.

En die iemand ben jij.

Als jij een baan hebt, en belastingbetaler bent.

Als jij inwoner bent, en je belasting betaald over wat je ook koopt. Boodschappen, kleren etc.

Alles is belast.

En van deze belasting moeten deze herstelpakketten uiteindelijk weer betaald worden. Misschien niet direct dit jaar. Maar aankomende jaren. En zo zie je dat we hier pas net aan beginnen, en nog LANG niet uit zijn.

Als je goed kijkt zie je het om je heen. Banen die geschrapt worden, ondernemers die het niet meer rond kunnen breien.

Wellicht ontsnap je aan het virus, maar niemand zal ontsnappen aan de 2nd and 3th order effects van deze wereldwijde economische instorting.

Als je denkt dat na het zetten van een paar spuiten alles weer terug naar normaal gaat, dan steek je je kop in het zand.

Geldproblemen worden aankomende jaren een big issue.

Geld is sowieso altijd al een issue geweest voor een hoop mensen.

Het is een onderwerp met veel emotie en ruimte voor discussie. Een beladen onderwerp. Veel mensen hebben geld blokkades en hebben een bepaalde gedachte over geld. Vaak negatief.

Dat geld schaars is, dat het je een slecht persoon maakt, dat het de wortels zijn van alles wat slecht is op de wereld, zelfs de situatie waar we nu in zitten…

Mensen zeggen… het draait maar om één ding. Geld.

Maar hoe komt het toch dat geld zo zwart gemaakt wordt?

Wat heeft geld gedaan, om zo behandeld te worden.

Laat ik je een vraag stellen…

Als ik zou zeggen. Geld is…

Wat zou jij dan zeggen?

Ik heb deze vraag wel eens een aantal keer gesteld aan mijn klanten en lezers van mijn nieuwsbrief, en het antwoord wat ik terug krijg is vaak…

… een emotioneel antwoord.

Een antwoord wat geld voor diegene betekend.

99% van de mensen ziet geld niet zoals het is, maar voelen alle emoties, de mystieke kracht erachter, denken dat geld een frequentie heeft, dat er een relatie is met geld… al dat soort dingen.

Antwoorden zoals geld = vrijheid, geld = veiligheid, geld = tijd, geld = kansen.

Dat zijn de antwoorden die ik vaak terugkrijg.

Maar al die dingen zijn niet correct wanneer je rationeel denkt.

Zonder emotie.

Deze antwoorden laten namelijk alleen zien wat geld voor JOU betekent.

Maar geld op zich… is gewoon dat … geld.

Een avocado is een avocado.

Het cijfer 7 = 7

Een glas water is een glas water.

Waarom is geld… een euro… dan ineens veiligheid.

En is 1 enkele euro, wat geld is… betekent dat vrijheid? Of kansen?

Dit is fundamenteel niet waar.

Geld is een bron, een resource. Een ruilmiddel.

Wanneer je meer geld wilt ontvangen… of je “relatie” met geld wilt verbeteren. Moet je simpelweg je hersenen opnieuw instellen om dit rationeel te begrijpen.

Geld is een rekensom.

1000 EUR heeft een bepaalde waarde in goud, of in cryptocurrency.

Het is een ruilmiddel.

Als geld een resource is, een brandstof bijvoorbeeld…

Waarom raken mensen dan zo gestresst als het opraakt.

Wanneer de tank van je auto leeg dreigt te raken, dan ga je naar het tankstation.

Er zit verder geen frequentie achter, er is geen relatie, je vult de tank, en rijdt verder.

Zo werkt het ook met geld.

Je kunt het gewoon aanvullen.

Ik weet niet hoe de aankomende jaren eruit gaan zien, wellicht veranderd het en daar zal ik later in de video ook nog wat over zeggen, maar nu op dit moment op aarde, ga je nog steeds met je portemonnee naar de supermarkt. En is het gewoon fijn om veel geld te hebben want dan kun je keuzes maken. Je kunt voor biologisch kiezen, of extra vitaminen en supplementen bestellen om je nog beter te voelen.

En met die hoge energie kun je weer beter presteren.

Geld geeft je meer opties voor waar je wilt wonen, je hebt meer opties hoe je met deze situatie omgaat. Geld is niet het hebben van een keuze. Ook zonder geld kun je kiezen. Maar sommige opties worden beschikbaar voor je omdat je geld hebt.

Geld betekent niet automatisch vrijheid, ook zonder geld kun je vrijheid ervaren. En sommige mensen met veel geld (en lasten) hebben hierdoor nog minder vrijheid dan je zou denken.

Je kunt over geld zeuren, of je kunt het gebruiken en voor je laten werken. Ik kies al jarenlang voor het laatste en mijn leven is amazing om die reden.

Dat gezegd hebbende over geld… wil ik dieper duiken in wat je NU kunt doen rondom je financiële situatie, hoe het werkt. En wat ik zelf heb gedaan.

We beginnen met crypto, want dat is een hot topic de laatste weken / maanden.

Bij alles wat ik lees over crypto lijkt het over het risico te gaan of over (snel) rijk worden.

Maar waar ik weinig over hoor is dat crypto eigenlijk een beter alternatief is voor de huidige banksystemen.

Alles wat jij in crypto bewaard is van jou, en niemand komt eraan. In tegenstelling tot het geld op de bank waar banken gokken met jouw geld (en er een kans is dat je het kwijt raakt).

Je bent door de Nederlandse bank via een depositogarantiestelsel verzekerd voor 100.000 EUR van je spaargeld. Alles daarboven bent je kwijt als een bank failliet gaat. Niet veel mensen denken hieraan, want natuurlijk wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat een bank failliet gaat.

Maar hey, gezien de situatie, er gebeuren wel meer gekke dingen.

Vervolgens als een bank failliet gaat, denk je dan dat je zomaar ergens je 100.000 EUR kunt gaan ophalen? Het duurt maanden voordat je dit krijgt. Je zult erom moeten smeken. En als een overheid of de centrale bank ook bijna failliet is, zoals in vele landen het geval is, dan krijg je ook dat verzekerde geld niet eens terug. Banken kunnen zonder problemen hun voorwaarden wijzigen op elk moment. Banken en de overheid hebben alle macht.

Toch heeft echt niemand in de gaten hoe onstabiel alles is, de schijnveiligheid van banken is groot.

Maar het gehele systeem wankelt aan alle kanten. En daar komt crypto om de hoek kijken.

Je geld in crypto kun je vrij verhandelen hoe jij het wilt.

Ooit wel eens problemen gehad met de bank? Weet je nog die tijd dat er rijen stonden voor de pinautomaten? Dat er geen cash was? Jouw geld, wat op de bank staat… is dat wel zo veilig?

Voor nu is geld via een bank nog de manier om zaken te doen. Maar wat als we straks allemaal ons geld in crypto hebben? Je kunt direct betalen zonder tussenpersoon. Zonder een bank.

Geen gedoe, nagenoeg geen transactiekosten, geen maandelijkse lasten, geen negatieve rente.

Dat is wat mensen (nog) niet doorhebben. Geld in crypto stoppen is niet gokken met denkbeeldig geld. Er zijn al systemen op z’n plek waarmee je peer-to-peer betalingen kunt doen aan elkaar, het is alleen nog niet mainstream.

Maar dat is slechts een kwestie van tijd. Alle financiële transacties worden straks via crypto gedaan. Daar ben ik van overtuigd, het is gewoon een beter systeem.

Net zoals de cassette bandjes, de CD’s en DVD’s zijn vervangen… is het nu tijd voor een innovatie in dit systeem.

Hypotheken, leningen, alles. Alles wat we doen in ons leven kunnen we beter doen via crypto omdat we de middle-man ertussenuit halen. De middle man die NIKS doet. Die schijnveiligheid geeft.

Crypto is geen casino. Het zijn verbeteringen aan een sterk verouderd systeem, en onze overheden zijn al bezig met het updaten van hun systemen op basis van deze technologie.

Het is alleen de vraag welke cryptomunt ze gaan gebruiken. Waarschijnlijk hun eigen munten. Maar die zijn altijd inwisselbaar met andere munten op blockchain technologie.

Naar mijn idee is het kopen van de grote cryptomunten letterlijk het kopen van huizen na de 2e wereld oorlog of eind jaren 70 toen de woningmarkt met 45% in elkaar zakte, je kon een huis kopen voor een relatief prikkie als je wat geld had om ze daarna te gaan verhuren.

Hoewel 1 bitcoin nu al 39.000 EUR waard is op het moment van opname. Is dit denk ik een prikkie als het vergelijkt met wat het in de toekomst waard gaat zijn.

Daarnaast hoef je ook geen 39.000 EUR neer te leggen. Je kunt ook voor 10 of 100 EUR bitcoin kopen.

Cryptomunten zoals Bitcoin en Ether blijven ups & downs laten zien, ook de aankomende jaren, maar de verwachting is dat ze de aankomende 5 a 6 jaar over het algemeen blijven stijgen tussen de dips door.

Analisten en slimme investeerders en tech ondernemers die ik volg zoals bv. Chamath van Social Capital of Tom Fitzpatrick van Citibank verwachten dat Ether 20k en Bitcoin naar de 200 - 500k gaan, en wie ben ik om hen tegen te spreken.

https://www.coindesk.com/chamath-palihapitiyas-social-capital-holds-bitcoin-from-2013-amid-talk-of-public-listing
https://news.bitcoin.com/citibank-executive-says-bitcoin-will-trade-at-318000-by-end-of-2021/

Stel je koopt vandaag 1 bitcoin, het is 9 februari en de koers staat op 39.000 EUR.

En over 5 jaar is je bitcoin 390.000 EUR waard.

Dan heb je een 10x return.

350.000 EUR winst.

70.000 EUR jaar in passief inkomen over de afgelopen 5 jaar.

Dit is hetzelfde wat huisjesmelkers doen.

Maar dan zonder huurders en gedoe. En je kunt je geld ieder moment verzilveren.

De sleutel hierin is echter om je coins te houden, en er niet zoveel naar om te kijken voor de aankomende 5 jaar.

Voor mij is het altijd kijken naar de historie en naar patronen om de toekomst proberen te voorspellen, hoewel dat met Bitcoin of elke andere cryptocurrency eigenlijk niet te doen is.

Maar als ik een gooi mag doen is dit het…

Waarschijnlijk klimt Bitcoin dit jaar langzaam naar de 60-70k en dan vlieg het ineens door naar de 150k in 3-7 dagen. Om vervolgens weer te crashen naar 40k.

Net zoals begin 2018.

Je kunt het precies op tijd pakken, die laatste slag van bv. 60 naar 150k. Maar de kans dat je misgrijpt is ook aanwezig.

Ik kocht bijna op het hoogtepunt in 2017 bitcoin voor 14.000 EUR per coin.

En toen zakte alles in elkaar.

Maar ik heb ze gehouden, en nu zijn ze bijna verdriedubbeld.

Ik kijk niet eens naar alt-coins of andere munten, het is op dit moment allemaal een gok.

Daarnaast ben ik sowieso een leek op dit gebied, dus alles wat ik hier zeg wil je met een korrel zout nemen. Ik zit niet in de wereld, en kijk meer macro. Lange termijn.

Voor mij is de meest veilige manier van investeren om gewoon wat bitcoin of ether te kopen en het te laten staan.

Niet fair of missing out diverse alt coins kopen, want hoewel je in korte tijd best goede slagen kan slaan… kun je ook flink de mist ingaan.

Afgelopen weken heb ik diverse Youtube video’s gezien van daytraders die echt flinke klappen krijgen, en duizenden soms honderd duizenden euro’s verliezen met het in elkaar storten van bepaalde crypto coins.

Dat maakt het dat mensen het zien als een casino.

Echter naar mijn idee is er zo onderhand meer risico om niks in Bitcoin te hebben, dan wel iets in Bitcoin te hebben. Wat je moet zien is dat de fiat currency straks niks meer waard is. De dollar is totaal out of control, er wordt zoveel bijgedrukt (40% van de totale aantal dollars in omloop, zijn in het afgelopen jaar gedrukt) dat de kans groot is dat er straks geen koopkracht meer is (hyperinflatie).

Euro’s worden ook bijgedrukt, maar in minder grote hoeveelheden dan dollars.

De kans dat BTC naar 0 gaat is onderhand minder groot dan dat fiat currencies gaan opblazen gezien alles wat er nu gebeurd.

Wat er zou kunnen gebeuren is…

1) De aandelenmarkt zou kunnen imploderen en de instituties met veel bitcoin (ook wel whales genoemd) verkopen om hun verlies te dekken. Dat zou de bitcoin koers sterk laten zakken.

2) Het bitcoin netwerk wordt gekraakt. Het is één van de best betaalde banen op het moment om bitcoin te kraken, en mensen zijn tot veel in staat.

3) Bitcoin technologie breekt, omdat de code niet perfect is. Kan altijd gebeuren. Ik heb zelf een softwarebedrijf, en bugs zijn er altijd.

4) Amerika en China maken een plan om in het geheim BTC op te blazen. 1% van de mensen op aarde hebben 99% van de rijkdom. Ze kunnen dit hoe dan ook doen. En wij kunnen er niks aan doen.

Dat brengt ons bij 5) en dat is dat Bitcoin voor een groot deel gecontroleerd wordt door de grote instituties ook wel whales genoemd. Deze kopen bitcoin in aantallen van 50.000 of meer. Iedere crash (die ze zelf ook in zekere zin kunnen fabriceren) kopen ze meer en meer bitcoin op. Dit kan een reden zijn dat Bitcoin niks meer waard is in de toekomst als mensen het vertrouwen verliezen.

Ik denk dat je met je investering in Bitcoin eraan moet denken dat je alles gaat verliezen. Dit is een mogelijkheid. Maar de upside om een astronomische return te krijgen is aardig hoog naar mijn mening. In ieder geval een stuk beter dan op je spaarrekening laten staan.

Elon musk is in… De grootste en meest vooruitstrevende en meest innovatieve ondernemer van onze tijd hier op aarde is 100% in. Terwijl ik dit opneem, heeft hij gisteren 1,5 miljard van zijn US dollars vanuit Tesla omgezet in Bitcoin. En hij wil ook betalingen in Bitcoin aannemen voor zijn Tesla auto’s.

Dit is huge. Wat dat betreft is er geen weg meer terug.

Ik heb Elon best hoog zitten, en voor mij zegt zijn liefde voor Bitcoin zoals hij laat zien op zijn Twitter account wel wat. Maar hij laat het nu ook zeker zien via zijn acties. Het was onvermijdelijk zegt hij.

Maar Bitcoin is niet perse de toekomst zoals er wel eens gezegd wordt. De techniek achter Bitcoin is verder niet bijzonder. Het is blockchain waar Bitcoin op gebouwd is welke de toekomst kan zijn.

Het netwerk effect rondom Bitcoin bepaald (door nieuws, media, Elon musk etc.) nu zijn extreme waarde samen met het feit dat er een vast aantal bitcoins worden uitgegeven (en er dus niet bijgedrukt kan worden zoals bij ons huidige currency systeem).

Maar het is niet persé de beste coin, of de beste technologie.

Door komt Ether om de hoek kijken.

Naast Bitcoin heb je mij zojuist ook het een en ander over Ether horen zeggen.

Ether draait op Etherium technologie. Deze technologie is in 2015 gelanceerd als een upgrade voor de zwakheden in Bitcoin. Dit is een technologie ook weer gebouwd op blockchain.

Maar er is grote kans dat het gebruikt zal worden in ons dagelijks leven. Er is sprake van dat ons toekomstige digitale banksysteem gedraaid gaat worden op Etherium. Zodra dit het geval is, en er netwerk effect ontstaat in Ether, dan zal deze coin flink gaan stijgen.

Hoewel Bitcoin dus op dit moment meer netwerk effecten heeft (meer aandacht), en de massa hier meer over heeft gehoord en dus de waarde hoger ligt (het is zeg maar de koning van de crypto’s) is er ook veel te zeggen voor Ether en de Etherium technologie.

Dat is de reden waarom deze 2 crypto’s redelijk veilige opties zijn.

Maar nogmaals… en dat is het laatste wat ik hierover wil zeggen… dit alles heeft een risico.

Zelf heb ik zo’n 10% van mijn cash geïnvesteerd in deze crypto’s. Dus dat zou dan ook mijn advies zijn. Wellicht stop ik nog wat meer, maar het doet mentaal / emotioneel wel zeer om nu coins te kopen waar ik in het verleden 1/3e voor betaald heb.

Aan de andere kant. Juist die emotie nekt mensen als het om financiën gaat.

Als ik het rationeel bekijk is het een hele aannemelijke optie om te doen.

Maargoed ik hoor je ook als je zegt…

Ik heb helemaal geen cash hebt om te investeren?

Ik moet noodgedwongen een switch maken in mijn carrière. Of misschien WIL je een switch maken om meer onafhankelijk te worden van waar je inkomsten vandaan komen?

Wat doe je dan?

Dan kom je al snel uit bij het online verdienen van je inkomsten.

De trend is dat we steeds meer peer to peer gaan doen, zonder tussenkomst van banken, of bedrijven. Direct van human-to-human. En internet leent zich hier uitstekend voor omdat iedereen hier connected is. Betalingen gaan gemakkelijk en met de huidige gang van zaken is het voor veel mensen ook nog eens comfortabeler om vanuit huis te werken en aankopen te doen.

Hoe vervelend ook… Veel fysieke winkels moeten hun deuren sluiten. En gigantische online bedrijven zoals amazon nemen de wereld over. Maar ook de kleine webwinkels groeien fors.

Dat zie je nu al. In 2020 werden 40% meer webwinkels gestart dan in het jaar ervoor.

Mensen willen thuiswerken, vrijheid en onafhankelijkheid.

Door de pandemie heeft e-commerce, dus online bestellen, een groeispurt meegemaakt van 5 jaar in 5 maanden tijd.

Supermarkten als Albert Heijn, Jumbo en Picnic, halen recordomzetten op via hun online kanalen. En de manier waarop we kopen en verkopen veranderd door deze pandemie voorgoed.

Niet alleen fysieke spullen, en boodschappen. Maar ook de manier waarop we onszelf opleiden, kinderen hun school bijwonen. Het zal steeds meer online gaan plaatsvinden.

Informatie en opleidingen koop je niet meer bij een bedrijf, bij een LOI of andere instantie, maar direct bij de instructeur die zijn eigen website en productaanbod heeft. Een onafhankelijke producer.

Er zullen steeds meer van dit soort ondernemers en freelancers komen die hun kennis en vaardigheden aanbieden.

En jij kunt er één van zijn.

We gaan weer meer naar de basics. Naar hoe we vroeger onze vaardigheden uitwisselden. Human-to-human met op dit moment nog steeds geld als ruilmiddel. Later crypto. En nog wat later misschien directe ruil. Who knows. De tijd zal het leren.

Ik denk dat aankomende jaren tienduizenden extra freelancers gaan komen. En er veel minder banen zullen zijn. Deze freelancers zullen teams vormen voor korte termijn projecten. Je kunt het vergelijken met het maken van een film, waar al die freelancers bij elkaar komen met hun specialisme om de film te maken (de een doet het licht, de ander special effects, dan heb je de acteurs, regisseurs, opbouwers van de set etc), om na het project weer door te gaan naar iets anders.

Maar het meest explosief zal de groei zijn van online freelancers.

Anyway hoe word je zo’n producer? Zo’n spil in het interweb. En hoe kun je online inkomsten genereren?

Het is vrij simpel.

Als jij iets kunt aanbieden aan mensen wat voor hun meer waard is dan de waarde van het geld wat ze ervoor terug geven, dan ben je in business.

Maar hoe simpel het ook klinkt. Er zitten veel haken en ogen aan, die ik de laatste 15 jaar als online ondernemer meegemaakt heb.

De meest belangrijke… Jij en jouw product moeten zichtbaar zijn, aantrekkelijk zijn, en een oplossing bieden voor het probleem wat mensen ervaren (en waar ze een oplossing voor zoeken).

Zonder de juiste marketing, kun je nog zoveel produceren, maar mensen schatten het niet op waarde. En je zult niks verkopen.

Maar eigenlijk is dát zelfs al een stapje te ver. Veel mensen hebben niet eens een idee wát ze kunnen produceren. Daarom eerst wat voorbeelden.

Als yoga instructrice of enthousiasteling kun je online yoga lessen geven in jouw eigen platform waar mensen voor betalen.

Als houtbewerker kun je DIY bouwtekeningen en instructievideo’s verkopen om eigen tuinsets of speeltoestellen te maken.

Als muziekdocent kun je een online cursus voor een muziekinstrument geven.

Als burn-out coach of wat voor soort coach dan ook kun je coaching online geven.

Als administratief medewerker kun je je wellicht gaan specialiseren in de administratie van webwinkels of online verkopers en hier een cursus over maken.

Als je van tuinieren houd en jouw groenten en fruit komen altijd goed uit kun je hier een cursus over maken.

Hou je van dansen, schilderen, koken, kun je mensen helpen met afvallen, het hun relaties, ga maar door…

De kenniseconomie groeit in rap tempo en jij kunt hier onderdeel van zijn.

Maar het belangrijkste is… dat je iets doet waar je passie voor hebt.

Wat jouw skill is, jouw vaardigheid, waar jij waarde mee kunt toevoegen in de wereld.

Iedere keer als je iets doet voor het geld, is het een teleurstelling.

Afgelopen 15 jaar ben ik meerdere projecten gestart waarvan ik dacht dat het makkelijk geld verdienen was. En zelfs als op papier alle ingrediënten voor succes aanwezig waren, dan nog kon het niet van de grond afkomen.

Zoals bijvoorbeeld mijn xenon.nl website.

Deze website faalde omdat ik geen interesse had in auto's of verlichting van auto's. Dus ondanks dat ik het beste domeinnaam had, goede inkoopkanelen en veel ervaring met het opzetten van webwinkels. Uiteindelijk was het alleen opgezet voor het geld en dat werkte niet.

Lang verhaal kort. Het is belangrijk dat je je passie volgt.

1.Als het in eerste instantie niks wordt heb je er in ieder geval plezier aan.

2. Maar je bent ook direct geloofwaardig.

Ik was jarenlang het gezicht achter Paleo. Ik had hier geen studie voor gevolgd. Ik heb niet eens een orthomoleculaire opleiding gevolgd. Wat ik wel had? Was mijn verhaal.

En mijn drive om mensen gezonder te maken, en te laten ervaren wat ik ervaren had door Paleo te eten.

Ik wist dat ik mensen 1 stap verder kon helpen, en dat is vaak alles wat nodig is.

Die ene stap is net wat mensen nodig hebben, en de kennis die ik had vanuit zelfstudie en ervaring was genoeg om tienduizenden mensen in Nederland en België te helpen, en 7 boeken uit te brengen, en een miljoenenbusiness op te bouwen.

Wat veel mensen tegenhoudt is dat ze altijd om zich heen kijken, naar mensen die beter zijn, of verder zijn dan zichzelf.

Waarom zou iemand van mij willen leren, als er zoveel anderen zijn die meer credentials, opleidingen en certificaten hebben is vaak wat mensen tegen zichzelf zeggen, en hen tegenhoudt om de stap te zetten.

Ten eerste… de mensen die jij wellicht ziet omdat je in het wereldje zit…

Weet dat…

Veel beginners of mensen wellicht niet eens toegang hebben tot die mensen. Vaak (en helaas) zijn mensen die goed zijn in hun vak slecht zichtbaar op internet. En doen ze hun werk om zichtbaar te worden, ook wel marketing genoemd, niet goed.

Als je jouw marketing machine op orde hebt kun jij heel goed degene zijn die mensen als eerste zien, en je kunt zeggen… ja, er zijn meer mensen, maar ik ben hier nu, en ik weet meer dan jij en ik kan je helpen met de eerste stap en hier is de oplossing.

Als ik niet zo dacht was ik nooit begonnen. Er zijn tig voedingscoaches die veel meer kennis hebben dan ik. Vrienden zoals drs. Richard de Leth, of Jesse, of Ralph Moorman. Noem ze allemaal maar op.

Veel meer kennis. Veel betere opleidingen afgerond, of zelfs opleidingen gemaakt voor andere mensen om te volgen. Veel meer certificaten. Natuurlijk hebben hun uiteindelijk ook grote communities opgezet, maar er was ook plek voor mij, en mijn verhaal. Zonder al die certificaten.

Er was plek voor mijn eerste stap waarmee ik mensen kon helpen om pakje-zakje voeding om te ruilen voor echte ingrediënten en daarmee te koken.

Ik ben het levende bewijs. Ik ging van jarenlang niet tevreden te zijn met mijn lichaam naar blij zijn met mijn lichaam. En hierdoor ben ik geloofwaardig.

Jij hebt vast ook een verhaal te vertellen, want het is je passie, en je bent er vast al honderden uren mee bezig geweest.

Als het je passie niet is, heb je geen ervaring en heb je hierdoor dus ook geen geloofwaardigheid.

Als je nu het idee hebt dat jouw niche of ding misschien niet jouw grote doorbraak gaat zijn, dan is dat ook OK. Laat het dan een opstapje zijn. Als je je passie kiest dan kun je nooit missen, want je hebt er in ieder geval plezier in.

Maar vervolgens komt er een nieuw idee. En stap je in dit idee met meer ervaring. Je hebt geleerd over hoe deze hele wereld werkt van het maken van producten en het internet gebruiken om deze te verkopen.

En ik beloof je dan is het een opstapje, en dan wordt je tweede ding groter, beter en zorgt voor meer inkomsten. Daarnaast kun je er soms versteld van staan hoeveel geld je kunt verdienen.

Ik wist bijvoorbeeld dat er een markt was om ouders te leren hoe ze hun kinderen bewust kunnen opvoeden. En ik gebruikte dit onderwerp omdat ik er passie voor heb, omdat wij onze kinderen homescholen en fanatiek met bewuste opvoeding bezig zijn.

Maar had geen idee dat ik in mijn 2e maand na opstart al 10.000 EUR per maand zou doen.

Ik ontmoette een aantal jaar geleden een dame die een business had in breicursussen, en deed tienduizenden euro’s per maand aan omzet.

De wisdom economie of kenniseconomie blijft.

Mensen die mij 10 jaar geleden vroegen van… “Mitchel, hoe gaat het met je online bedrijfje”…

Een beetje sarcastisch, alsof het geen echt bedrijf is. Smeken me nu om advies over hoe dit op te zetten.

En het geld in deze branche groeit aankomende jaren alleen maar.

Er gaat zo’n 250 miljard om per jaar in de e-learning indusctrie op dit moment en groeit wereldwijd exponentieel jaarlijks met 8% naar 375 miljard in 2026.

Mensen willen online cursusmateriaal volgen, van de instructeur of persoon die ze vertrouwen of leuk vinden, in hun eigen tempo en hebben hier geld voor over.

Daarnaast door thuiswerk is er een grotere behoefte aan kennis om competitief te blijven in business en het leven in algemeen. Mensen scholen zichzelf. Ontwikkelen zich verder door online te zoeken naar wat ze nodig hebben.

Wanneer je het goed aanpakt, dan kan een kennisbusiness enorm winstgevend zijn en ook lifechanging. In de afgelopen maanden heb ik honderden ondernemers geholpen met het structureren van hun online kennis business.

En zij hebben vele voordelen ervaren zoals:

1) Je maakt iets één keer en verkoopt het vervolgens oneindig.

2) Kennisproducten vervangen 1-op-1 services. Voorheen werd veel kennis overgedragen in de vorm van services. Maar het potentieel van de business stopt bij de hoeveelheid tijd die je hierin stopt.

Daarnaast wordt het ook moeilijker gemaakt om contactberoepen uit te voeren.

Door je kennis te verpakken in een online product kunnen jouw klanten alle voordelen ervaren van jouw kennis, zonder dat het jou direct meer tijd kost.

3) Je kunt snel schakelen

De corona crisis heeft geen pijn gedaan aan mijn bedrijven en inkomsten. Sterker nog, ze groeien alleen maar. Zelfs bedrijven met fysieke elementen zoals mijn natuursteen bedrijf in Breda met een grote showroom die nu niet open mag.

Wij haalden al jaren onze klanten via online kanalen, en dit is nu niks anders. Sterker nog, we zijn één van de beste online spelers in natuursteen en keramiek vloeren. En huizen worden toch gebouwd en moeten af, compleet met vloer. Omdat showrooms dicht zijn, komen mensen nu al snel bij ons terecht. En heel ons online plaatje klopt. Compleet met enorm veel portfolio’s van klanten waar we na levering foto’s gemaakt hebben als voorbeeld en vertrouwen.

Veel van onze collega’s moeten wellicht voorgoed de deuren sluiten omdat ze geen antwoord hebben op de situatie. Maar omdat wij een pur sang online speler zijn, plukken we de vruchten van onze online focus.

Nu is dit niet perse een voorbeeld van een kennisbusiness, maar het versterkt mijn punt dat je een online strategie wilt hebben en zichtbaar wilt zijn met je bedrijf.

En voor heel veel mensen is hun bedrijf in de toekomst hun online reputatie en hun karakter. En de manier waarop dit zichtbaar is.

4) Kennisproducten zijn niet duur om te ontwikkelen.

Je hebt geen showroom nodig, je hebt geen verzendkosten. Wat jij in je hoofd hebt zitten en kennis komt niet met inkoopkosten. De enige kosten die je hebt zijn de kosten om de content aan te bieden, en deze zijn minimaal. Met een mobiele telefoon (waar ik ook deze video’s mee schiet) en een computer kun je van start.

De economie gaat verder het dal in. Het is nu, meer dan ooit tevoren, belangrijk dat je een extra inkomstenbron opzet naast hetgeen wat je al doet. Wellicht je baan of bedrijf.

Dat je naast je trainingen, coaching of wat je ook doet gaat kijken hoe je deze kennis kunt omzetten in een kennisproduct.

Je mag weten dat duizenden individuen in Nederland en België (zoals ik) een enorm goede boterham verdienen (dit zijn echt tienduizenden euro’s per maand) met de verkoop van kennis.

En ik zeg dit niet om op te scheppen. Maar ik wil je ogen openen voor wat er mogelijk is. Ook in deze tijden, of misschien zelfs wel, JUIST in deze tijden.

Voel wat dat voor je doet. Als ik dat zeg. Voel waar de emotie zit.

Of dat dat iets is wat je wellicht ook ziet zitten.

Ik heb producten in de ouderschap niche, in de gezondheidsbranche met mijn receptenplatform, en recentelijk dan ook in de branche waarin ik andere mensen leer hoe ze dit voor zichzelf op kunnen zetten waar ik vorig jaar wat serieuzer mee gestart ben tijdens de eerste lockdown.

Het zijn allemaal onderwerpen waar ik een passie voor heb.

Marketing, business bouwen, mijn kinderen, gezondheid. En ik ben dankbaar en blij dat ik op deze manier mijn inkomsten kan genereren.

In 2019 verkocht ik één van mijn online “bedrijfjes” voor 1 miljoen euro aan cash. Ons natuursteen bedrijf doet miljoenen omzet. Mijn receptenapplicatie meal.com groeit enorm.

In de afgelopen 15 jaar heb ik ruim 18 miljoen euro omzet gedaan voor mijn eigen bedrijven. En 4 van deze bedrijven hebben de 1 miljoen euro omzet grens bereikt.

Ik weet hoe ik dingen op moet zetten.

Van scratch. Van nul.

Ik heb de weg meerdere keren bewandeld.

En vorig jaar tijdens de eerste lockdown merkte ik op.

Ik kan met deze kennis veel ondernemers helpen. Ondernemers zijn de backbone van de economie.

Ze hebben hulp nodig. Ik wil ze supporten. En toen besloot ik de domeinnaam ondernemer.nl te kopen, en een product te maken in deze niche, gevuld met praatjesmakers. Met guru’s die zelf nog nooit een online business hebben opgezet buiten de “hoe verdien je geld online” branche.

Het is mijn doel om een soort van de anti-guru te zijn.

Je vind bij mij geen snelle sportauto’s, moderne villa’s, bling bling om mijn armen. Niks van dat.

Je vind bij mij rust. Praktijkervaring. Geen hype, maar tijdloze strategieën die zich bewezen hebben.

Ik zag het als uitdaging om mensen live over mijn schouder mee te laten kijken hoe ik een gloednieuwe business op zou zetten in 30 dagen en de eerste verkopen zou genereren.

Elke stap documenteerde ik. In een markt waar niemand mij kent.

Het werd de bewust ouderschap website en het programma. En zoals ik eerder al vertelde. In de tweede maand deed deze business bijna 10.000 EUR omzet, iets van 6500 EUR winst.

Geen hype. Het is gewoon focus houden op de juiste dingen, op basis van ervaring. Het opbouwen van assets in de vorm van een lijst met contactpersonen, en het maken van de juiste offer en verkooppagina’s.

Ik heb een video los van deze gemaakt over wat ik heb gedaan. Hoe het eruit ziet. Wat de website is. Bij interesse ga je naar startfromscratch.nl in schrijf je je daar in voor de video. Het bevat een complete case-study van het project wat mensen gevolgd hebben door over mijn schouder heen te kijken.

Ik wil deze video verder niet een gehele video maken over geld verdienen online.

Maar ik denk oprecht dat het een enorm nuttige en passende oplossing kan zijn de aankomende jaren om los van het systeem je inkomsten te genereren.

Dus mocht je hier interesse in hebben ga naar startfromscratch.nl.

Nu even nog terug naar financiën.

Nog een aantal andere dingen die je kunt doen.

1) Probeer zo min mogelijk leningen aan te gaan aankomende jaren. Helemaal als je onzeker bent over de toekomst van je inkomsten. De rente staat laag, en het is verleidelijk. Mocht je geen problemen zien om het te betalen dan zal er minder aan de hand zijn. Maar zodra je je hypotheek of lening niet meer kunt betalen zul je opgeslokt worden in het systeem.

2) Bewaar wat cash in huis. Bewaar 2 - 3 maanden aan cash. De overheid en banken kunnen zonder pardon jouw cash bevriezen tijdens een crisis. Weet je nog wat er in Griekenland en Cyprus gebeurde tijdens de laatste crisis in 2008?

Mijn verwachting is dat we in de aankomende jaren de grootste economische crisis krijgen in de afgelopen 100 jaar.

Landen als Italie, Spanje, Griekenland, Portugal gaan de Europese Unie en de IMF binnen niet al te lange tijd om geld vragen. En dit komt allemaal tegelijk.

Door toerisme worden deze landen hard getroffen en door lockdowns gaat ook het bruto binnenlands product achteruit.

Op dit moment zijn ze in het financiële systeem een beetje aan het proberen om het “flatten the curve” verhaal toe te passen door kunstmatig dingen omhoog te houden, o.a. door geld bij te printen en valuta minder waard te laten worden.

Maar het is het is belangrijk dat je je financiële educatie op orde krijgt zodat je straks niet alles verliest.

Als je ziet dat jouw bank verkocht word aan een andere bank, of als ze takken afstoten… Kun je het beste je geld daar weghalen.

De overheid zal altijd zeggen: ‘Geen paniek, er is geen noodzaak om je geld uit het financiële systeem te halen, het is veilig hier.”

Vertel dat aan de mensen die alles zijn verloren in de crash van 2008.

Mensen met veel geld vallen niet voor dit soort onzin, het is altijd de middelklas, die hun geld in rook ziet opgaan.

3) De enige asset die de overheid in een financiële crisis niet kan innemen is fysiek goud en zilver. Dus dat is waar een deel van mijn cash in is gegaan. Fysieke munten goud en zilver.

Ik kocht het in Maart 2020. Tijdens de eerste lockdown. De website waar ik het kocht heet thesilvermountain.nl

Nogmaals ook hier, het gaat er niet om dat ik kijk naar de koers. Het gaat erom dat ik mezelf hedge ten opzichte van de inflatie, en andere onzekerheden.

Ook dit is weer een ruilmiddel, en zal een waarde hebben in een nieuwe valuta, nieuwe cryptocurrency. Wanneer iedereen op nul begint, heb je in ieder geval een kickstart.

En wanneer niemand wat heeft, dan is alles wat je hebt ineens al heel wat waard.

In het land der blinden is eenoog koning.

Dus dat was het. Mijn video over geld en financiën.

Ik hoop dat het waardevol voor je was. Zo ja, klik de like knop en schrijf je in voor mijn kanaal voor meer video’s die de diepte ingaan zoals deze.

En deel het natuurlijk met mensen om je heen die dit ook moeten horen.

Want bewustwording doe je niet alleen, we doen dit samen.

Dat gezegd hebbende…

Denk aan een mogelijk nieuwe carrière, freelance online business en hoe jouw inkomsten veilig kunt stellen. Denk aan cryptocurrencies, en fysiek goud en zilver.

Denk aan cash geld, en hou je bank in de gaten.

Daarnaast… zorg voor sociale contacten en relaties.

Wanneer er weinig financiën zijn, wordt het belangrijker wie jij kent, en wie jou kent.

Grote kans dat er een schaduweconomie gaat komen van mensen die barterdeals maken onder elkaar. Vergroot je netwerk, met de juiste mensen. Die dezelfde normen en waarden hebben.

Wanneer je interesse hebt in dit soort onderwerpen kan onze community van uithetsysteem.nl wellicht iets voor je zijn, waar honderden mensen met elkaar in verbinding zijn en discussiëren over alle dingen uit het systeem zoals emigratie, eigen voedselvoorziening, financiën, zonen-energie, fysieke communities opbouwen, mindset rondom de situatie waar we nu inzitten etc.

Meld je gratis aan via uithetsysteem.nl

Bedankt voor het kijken, en ik spreek je snel.